Verbond van verzekeraars onderzoekt directe autoverzekering

onderzoeken-directe-autoverzekering
De directe autoverzekering wordt ook wel de verkeersverzekering genoemd. Wellicht wordt dit de nieuwe verzekeringsvorm die moet gaan gelden als er sprake is van een zelfrijdende auto. Het Verbond van Verzekeraars gaat eerst onderzoeken of dit een goed alternatief is voor de huidige autoverzekering. De aansprakelijkheidsvraag is namelijk een hele belangrijke. Als er nu een schade plaatsvindt is het vaak onduidelijk welke bestuurder aansprakelijk is. Het kan maanden tot zelfs jaren duren voordat de aansprakelijk gestelde bekend is.

Aansprakelijkheid vervalt

De directe autoverzekering lost dit probleem volledig op. Omdat de auto uit zichzelf rijdt wordt diegene die normaal gesproken de bestuurder was een inzittende. Deze kan niet meer aansprakelijk worden gesteld. Het voordeel van deze nieuwe constructie is dat het aansprakelijkheidsvraagstuk helemaal komt te vervallen. De schade wordt straks direct afgehandeld door de eigen verzekeraar.

Verbond wil maximum

Het Verbond van Verzekeraars heeft al wel aangegeven dat er wat haken en ogen aan de directe autoverzekering zitten. Zo moet er volgens hen een maximum afgesproken worden qua bedragen die uitgekeerd gaan worden. Er zijn daarnaast een groot aantal schadeposten. Ook daar moeten afspraken over gemaakt worden, want de directe autoverzekering moet uiteindelijk wel betaalbaar blijven. Wordt er geen rekening gehouden met deze zaken dan is het Verbond bang dat de directe autoverzekering onbetaalbaar wordt voor de gewone autorijder.

Wachten op de uitkomsten

Of deze nieuwe autoverzekeringsvorm de toekomst gaat worden is nog niet zeker. Het Verbond van Verzekeraars streeft ernaar om binnenkort met het onderzoek te beginnen. Het doel van het onderzoek is het uitzoeken van de haalbaarheid van deze nieuwe verzekeringsvorm. Mocht deze vorm niet haalbaar blijken dan moeten de autoverzekeraars op zoek naar een alternatief. Het blijft dus even spannend op dit gebied. Toch moet er wel haast gemaakt worden met het onderzoek, het aantal zelfrijdende auto’s neemt namelijk fors toe de komende jaren is de verwachting.