Verbond van verzekeraars directe autoverzekeringen

Verbond
Het Verbond van Verzekeraars houdt de markt voor onder andere autoverzekeringen goed in de gaten. De organisatie verwacht dat die markt er snel anders uit gaan zien, waardoor er aanpassingen nodig zullen zijn. Met name wanneer er meer zelfrijdende auto’s op de markt komen is de kans groot dat ook de verzekeringen er anders uit zullen gaan zien. Volgens het Verbond van Verzekeraars moeten we voor de autoverzekering dan overgaan op de directe verzekeringen. Die maken het mogelijk om de schade veel sneller af te handelen. Het gaat om first party-verzekeringen, waarbij iedere verzekeraar de schade afhandelt voor zijn of haar verzekerde.

Snellere afhandeling van schade

Met name bij letselschade kan er vandaag de dag nog veel tijd overheen gaan. Dat betekent dat slachtoffers daarvan lang moeten wachten op het moment dat ze hun vergoeding ontvangen, terwijl er aan de andere kant al veel kosten gemaakt moeten worden. Dat kan volgens het Verbond van Verzekeraars een stuk beter door gebruik te maken van de directe verzekeringen. Bovendien is bij die dekking de bestuurder van een voertuig gewoon meeverzekerd. Aan de andere kant tekent het verbond wel aan dater een maximering van de omvang van de dekking nodig zal zijn om de polissen betaalbaar te houden.

Uitkomst bij zelfrijdende auto’s

Met name zodra er meer zelfrijdende auto’s op de markt komen wordt het belangrijk om na te denken over nieuwe verzekeringsvormen. Op dat moment is het niet altijd duidelijk wie er aansprakelijk is. De directe verzekeringen voor de verschillende inzittenden kunnen dan uitkomst bieden. De schuldvraag is dan veel minder belangrijk. Die valt moeilijk toe te wijzen aan de systemen om zelfrijdende auto’s te laten rijden. De directe verzekeringen bieden op die manier twee verschillende voordelen. Uitkomst bij ongevallen vanwege de techniek en de mogelijkheid om met name letselschade een stuk sneller uit te keren.