Sneeuwketting en de autoverzekering

Sneeuwketting
Het gebruik van sneeuwkettingen komt in Nederland niet of nauwelijks voor. Er ligt over het algemeen slechts een paar dagen of maximaal een paar weken per jaar sneeuw. Bovendien gaat het dan om dergelijk kleine hoeveelheden dat het niet nodig is om daar extra maatregelen voor te nemen. De sneeuwkettingen zijn veel meer van toepassing wanneer u naar het buitenland gaat. Houd er rekening mee dat ze in een aantal landen verplicht zijn. Zonder de sneeuwkettingen kunt u in sommige gevallen meteen een boete krijgen. In andere gevallen loopt u het risico op strafvervolging of een boete wanneer u een ongeval veroorzaakt.

Verplicht en bij een ongeval

In Nederland is het niet verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken. In het buitenland ligt dat anders. Met name in Oostenrijk, Zwitserland en andere landen met bergen kan er soms veel sneeuw vallen. Het is dan belangrijk om gebruik te maken van sneeuwkettingen. U voorkomt daarmee dat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. In een aantal landen zijn de sneeuwkettingen verplicht, dit wordt dan aangegeven met een verkeersbord. Raakt u betrokken bij een ongeval? Indien u geen sneeuwkettingen gebruikt kan dit betekenen dat u een verkeersboete zal ontvangen of dat er zelfs sprake is van strafrechtelijke vervolging.

In Nederland nooit verplicht

In Nederland is het gebruik van sneeuwkettingen nooit verplicht, zodat u zich daar geen zorgen over hoeft te maken. In het buitenland gelden echter de regels van dat land, ook op het moment dat u er rijdt met een Nederlands kenteken. Het is wat dat betreft van belang om de regels op voorhand goed door te nemen, zodra u op vakantie gaat. U voorkomt daarmee dat u onverwacht in de problemen komt.

Tip: los van de verplichting is het ook voor uw eigen veiligheid verstandig om sneeuwkettingen mee te nemen, vooral als u op wintersport gaat.