Schadevrije jaren autoverzekering overdragen

schadevrije-jaren

Heeft u schadevrije jaren opgebouwd en wilt u hier zelf geen gebruik meer van maken, bijvoorbeeld omdat u wegens een medische reden zelf niet meer auto mag rijden? In dit geval zou het fijn zijn dat u de opgebouwde schadevrije jaren mag overdragen naar een andere persoon, zodat hij of zij hier wat aan heeft. Door opgebouwde schadevrije jaren ontvangt u namelijk een korting op de premie, ook wel no-claim korting genoemd.

Schadevrije jaren overdragen naar een ander persoon

U kunt niet uw schadevrije jaren overdragen naar een willekeurig persoon, echter is het in sommige gevallen wel mogelijk dit over te dragen naar uw echtgenoot of uw samenwonende partner. Of dit werkelijk mogelijk is dient u met uw verzekeraar af te stemmen, dit verschilt per verzekeraar. Indien dit akkoord is kunt u de jaren overdragen, echter kan dit maximaal het aantal jaar betreffen dat hij of zij het rijbewijs heeft.

Schadevrije jaren overdragen naar ander voertuig

Indien u een tweede voertuig heeft kunt u niet zomaar van hetzelfde aantal schadevrije jaren gebruik maken als op het eerste voertuig. Dit houdt in dat u op het tweede voertuig de volledige premie zult moeten gaan betalen, zonder no-claimkorting. Wel is het mogelijk de schadevrije jaren over te dragen naar het andere voertuig, dit kan voordeliger zijn indien het tweede voertuig een hogere waarde heeft.

Overigens zijn er wel verzekeraars die gebruik maken van een tweede gezinsautoregeling. Hierdoor profiteert u met beide voertuigen van dezelfde no-claimkorting. Indien u in het bezit bent van twee voertuigen is dit zeker iets om op te letten, dit kan een onwijze besparing opleveren. De maximale no-claim korting kan oplopen tot 85 procent bij sommige verzekeraars, in dit geval profiteert u bij beide voertuigen van een premiekorting van 85 procent.