Schade claimen op de autoverzekering

schade-claimen
Benieuwd of schade claimen op de autoverzekering een goed idee is? Dat hangt af van een aantal verschillende factoren. Het is verstandig om goed te kijken naar de kosten die u dient te betalen en de kosten die het claimen van schade op de langere termijn met zich mee kan brengen.

Door een schade te claimen op de autoverzekering is het mogelijk de kosten op dit moment te voorkomen. Daar staat echter tegenover dat de premie voor de autoverzekering waarschijnlijk op zal lopen, waardoor de kosten op de lange termijn toenemen.

Vergoeding van de kosten voor schade

Op het moment dat u schade rijdt kan dat een flinke kostenpost betekenen. Vooral wanneer de auto gespoten dient te worden of er technisch het één en ander mis is loopt de rekening gemakkelijk op naar €1.000 of meer. Het lijkt dan een eenvoudige keuze om de kosten te claimen op de autoverzekering. Vooral wanneer er sprake is van een relatief groot schadebedrag is dat een goed idee. Het voorkomt dat u een groot bedrag aan kosten dient te betalen en het zorgt ervoor dat u gebruik kunt maken waarvoor de autoverzekering uiteindelijk bedoeld is.

No-claimkorting gaat verloren

Een bedrag van een paar honderd euro claimen kan aan de andere kant een stuk minder aantrekkelijk zijn. Stel dat u bijvoorbeeld €250 aan schade rijdt. Door dat te claimen hoeft u die kosten niet te betalen. De autoverzekering wordt echter wel duurder, omdat u 4 – 6 van uw schadevrije jaren zal verliezen. De no-claimkorting neemt af, waardoor de premie bijvoorbeeld €10 per maand duurder kan worden. Dat betekent dat u na 2 jaar al zo’n €240 aan extra premie heeft betaald. Vanaf het volgende jaar bent u duurder uit. Het is daarom de moeite waard de schade pas te claimen op de autoverzekering wanneer u de kosten nu niet kunt betalen of het op de lange termijn minder kost dan de extra premie.