Schade claimen of zelf betalen bij autoverzekering

betalen-claimen
Heeft u schade gereden, aan uzelf of iemand anders? Dan is het verstandig om niet direct een claim in te dienen bij uw verzekeraar, maar eerst even na te denken over de verschillende mogelijkheden. Het is in bepaalde gevallen bijvoorbeeld voordeliger om de kosten zelf te betalen. Dit heeft te maken met de bonus/malus ladder waar men gebruik van maakt, om uw korting op de nominale premie te bepalen. U daalt flink op deze ladder wanneer u besluit de schade te claimen en uw verzekeraar daar voor op te laten draaien.

Gevolg van schade claimen

Op het moment dat u besluit een schade te claimen bij uw autoverzekering daalt u over het algemeen 4 – 6 treden op de bonus/malus ladder. Afhankelijk van waar u stond op die ladder kan dat u gemakkelijk 10 – 25% aan premie per jaar schelen. U daalt flink in het aantal schadevrije jaren, waardoor de no-claimkorting lager uit zal vallen en u dus meer gaat betalen.

Probeer na te gaan hoeveel extra premie u de komende jaren gaat betalen en vergelijk dit met de kosten van de schade. Is het schadebedrag groter dan de extra premie die u dient te betalen? Dan is het verstandig om deze te claimen bij uw autoverzekering.

Eerste schade claimen

In veel van de gevallen is het verstandig om een eerste schade te claimen, zonder dat er een terugval op de bonus/malus ladder plaats zal vinden. In dat geval kun je bijvoorbeeld gebruik maken no-claimbeschermer. Heb je deze niet, maar kun je de schade op dit moment niet zomaar zelf betalen? Dan kun je er in een aantal gevallen voor kiezen om de schade eerst te claimen en deze vervolgens alsnog zelf te voldoen. Je maakt dan gebruik van een betalingsregeling, waardoor je niet zomaar flink terug zal vallen in het aantal schadevrije jaren. Dat duurt immers jaren om weer op te klimmen.