Autoschade wel of niet claimen?

senioren
Wanneer u autoschade heeft, is dat erg vervelend en het kan ook zorgen voor veel vragen rondom uw autoverzekering. U vraagt zich misschien af of u de autoschade wel of niet moet claimen. Wat is voordeliger in uw situatie? Het zou op de langere termijn soms wel eens voordeliger kunnen zijn als u de schade niet claimt, maar zelf gaat betalen. Op het moment dat u schade gaat claimen bij uw verzekeraar wordt er gekeken naar de dekking die u heeft en de omstandigheden die daarbij van belang zijn.

No-claim korting

Op het moment dat het niet op iemand anders te verhalen is, keert de verzekeraar wel uit, maar let op, dan valt u terug in uw no-claim korting. Daarbij wordt het aantal schadevrije jaren gemiddeld met vijf jaar teruggebracht. Als u dus drie schadevrije jaren heeft en een schade gaat claimen, dan zakt u naar min twee schadevrije jaren. Dit noemen ze ook wel malus. Als dat bij u het geval is, dan kan het zijn dat u een toeslag op de premie moet betalen die op kan lopen tot wel 25%.

Claimen of toch niet?

Als u gaat claimen, dan gaat u ook meer premie betalen. U kunt echter ook een no-claimbeschermer kiezen en dan kunt u een keer per jaar schade claimen, zonder terugval in de no-claimkorting. Het scheelt u verzekeringspremie, maar vaak bent u dan wel uw schadevrije jaren kwijt. Het is dan nadelig wanneer u over wenst te stappen naar een andere maatschappij. Wat u wel kunt doen is een uitgekeerd schadebedrag terugbetalen aan de verzekeraar en daardoor de premieverhoging ongedaan maken. Binnen hoeveel tijd u dat kunt doen, hangt af van de verzekeringsmaatschappij.