Proefrit autoverzekering

proefrit-autoverzekering
Bent u van plan om een proefrit te gaan maken en bent u benieuwd wie verantwoordelijk wordt gehouden voor de eventuele schade? Doorgaans valt een proefrit onder de autoverzekering van de verkoper, gezien hij of zij op het moment van de proefrit (nog) de eigenaar is.

Dekking tijdens proefrit

De dekking tijdens een proefrit is afhankelijk van de soort autoverzekering van de verkoper. Bij een WA autoverzekering wordt enkel de schade aan de tegenpartij vergoedt. Bij een All Risk verzekering wordt de schade aan het eigen voertuig vergoedt. Het claimen van de gemaakte schade heeft geen invloed op uw autoverzekering, maar op de autoverzekering van de eigenaar. Indien u van plan bent uw auto particulier te verkopen doet u er verstandig aan van te voren duidelijke afspraken te maken over eventuele schade. U bent namelijk de benadeelde in geval van een ongeval en niet de potentiƫle koper.

Verzekeraars en eigen risico

Sommige verzekeraars hebben in hun polisvoorwaarden vermeld dat er eigen risico geldt indien er schade wordt gemaakt tijdens een proefrit. U doet er verstandig aan om voor de proefrit te kijken of hiervan sprake is en hoe hoog het eigen risico eventueel is.

Controle vooraf

Voordat u een proefrit gaat maken is het dus verstandig goed te kijken hoe het voertuig verzekerd is en of er sprake is van een eigen risico. Maar het is ook van belang duidelijke afspraken te maken over de aansprakelijkheid. Daarnaast doet u er verstandig aan de auto van te voren goed te bekijken op schade. Indien er al schade is, denk hierbij aan krassen of gebreken, dan dient u dit te melden bij de verkoper, zo voorkomt u dat u achteraf aansprakelijk gesteld wordt voor deze schade.