Auto uitlenen en autoverzekering

uitlenen-autoverzekering
Bent u van plan uw auto uit te lenen, het is dan verstandig eerst na te denken over de gevolgen die dit kan hebben op uw autoverzekering. Indien de persoon die het voertuig geleend heeft schade maakt heeft dit gevolgen voor uw schadevrije jaren en hierbij dus ook voor uw premie.

Verantwoordelijke schade

Indien u uw auto uitleent en de persoon in kwestie raakt betrokken bij een schade, dan is het de vraag wie de schuldige is. Is de tegenpartij schuldig, dan is er niks aan de hand, behalve dat u uw auto zult moeten laten repareren. Indien de persoon in kwestie wel schuldig is en u heeft enkel een WA dekking zal de schade niet vergoedt worden aan eigen auto, wel aan die van de tegenpartij.

Bij een All Risk verzekering wordt de schade aan het eigen voertuig wel vergoedt. Echter dient u er rekening mee te houden dat dit ten koste gaat van uw schadevrije jaren. De dekking van het voertuig geldt dus gewoon, ook wanneer u de auto uitleent, alleen u gaat bij schade het aankomende jaar wel meer premie betalen indien u deze schade claimt. Het maakt dus niet uit wie de bestuurder op het moment van een ongeluk is, het gaat erom op welke autoverzekering het voertuig staat.

Afspraken maken

Bij het uitlenen van uw auto is het wellicht verstandig afspraken te maken. U wordt verantwoordelijk gehouden voor de schade, gezien u meer premie gaat betalen of dat u zelf opdraait voor het betalen van de schade. Het is namelijk niet mogelijk de schade te verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van de persoon die de auto leende. Wellicht kunt u van te voren duidelijk hier afspraken over maken, zodat hier geen misverstanden over ontstaan.