Autoverzekering voor deelauto

autodelen-autoverzekering
We zien het tegenwoordig steeds meer voorbij komen dat bepaalde consumenten kiezen voor een deelauto. Echter is het in dit geval niet mogelijk hier zomaar een reguliere autoverzekering voor af te sluiten, dit doordat er andere regels gelden. Allereerst dient er onderscheid gemaakt te worden tussen particulier of zakelijk.

Wat is een deelauto

Een deelauto betreft één voertuig die door meerdere mensen gebruikt wordt. Binnen het gezin zien we dit vaak al, maar dat is dus niet hetgeen wat onder een deelauto wordt verstaan. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het delen van een auto met een familielid, een kennis en/of de buren.

Zakelijke deelauto

Het zakelijk delen van een voertuig wordt steeds bekender en daardoor ook steeds meer gebruikt. Dit zijn bedrijven die een voertuig beschikbaar stellen en waarbij de consument dan vervolgens deze voertuig kan reserveren en gebruiken. Gezien u geen eigenaar bent hoeft u hier niet een autoverzekering voor af te sluiten, dit is de verantwoording van het bedrijf.

Particuliere deelauto

Het particulier delen van een voetuig is mogelijk op twee verschillende manieren. Allereerst is het mogelijk dat u de enige eigenaar van het voertuig bent, maar wel af en toe uitleent. U bent dan ook degene die verantwoordelijk is voor de autoverzekering. Dit betekend ook automatisch dat wanneer de gene die uw auto geleend heeft schade veroorzaakt u verantwoordelijk gehouden wordt wat betreft uw schadevrije jaren. Let daarnaast goed op dat u het door dient te geven aan de verzekeraar wanneer bepaalde personen het voertuig regelmatig gebruiken, of wanneer u niet meer de hoofdbestuurder bent.

Een andere optie die steeds meer gebruikt wordt is het kopen van een auto met meerdere personen. Doordat het voertuig op meerdere namen staat is er dan ook geen hoofdbestuurder. In dit geval kan er niet gekozen worden voor een reguliere autoverzekering, maar dient u echt opzoek te gaan naar de speciale verzekering. Alle gebruikers dienen opgegeven te worden bij de en de auto mag door niemand anders gebruikt worden. Met de speciale deelautoverzekering bouwt elke gebruiker zijn eigen schadevrije jaren op. Dit is wel zo handig gezien u uiteraard niet verantwoordelijk gehouden wilt worden voor de schade die een ander veroorzaakt heeft.