Autoverzekering en regelmatige bestuurder

autoverzekering-en-regelmatige-bestuurder
Een autoverzekering dient afgesloten te worden op de naam van de eigenaar van de auto. Echter kan het zo zijn dat de eigenaar van de auto niet de regelmatige bestuurder is, doordat een ander persoon bijvoorbeeld partner of kinderen vaker in de auto rijden. Daarnaast kan het voorkomen dat er meerdere regelmatige bestuurders zijn. De autoverzekeraar vraagt daarom altijd naar de regelmatige bestuurder en op basis van deze gegevens wordt de premie berekend.

Premie afhankelijk van regelmatige bestuurder

De premie van de autoverzekering is afhankelijk van de regelmatige bestuurder. De premie is namelijk per persoon verschillend en wordt berekend op de persoon die het voertuig bestuurd. In sommige gevallen worden alle bestuurders gevraagd, zodat de premie op alle personen berekend kan worden.

De premie voor een ouder iemand is doorgaans lager dan voor een jong persoon die net zijn rijbewijs heeft. Bovendien is de kans dat een ouder persoon schadevrije jaren heeft opgebouwd ook groter, waardoor deze persoon profiteert van een no-claim korting. Verzekeraars schatten de kans op schadeclaims in en zij vinden dat bij bepaalde doelgroepen de kans hoger of lager is, op basis van deze inschatting wordt dan ook een hogere of lagere premie vastgesteld.

Eerlijk opgeven

Het is van belang dat u eerlijk opgeeft wie de regelmatige bestuurder is, ook wanneer dit in de loop van de jaren wijzigt. Gaat u kind bijvoorbeeld meer in uw auto rijden, dan dient u dit door te geven zodat de verzekeraar opnieuw de situatie kan vaststellen en eventueel de premie kan bijstellen. Soms vergeten consumenten dit, of zwijgen ze hier doelbewust over. Echter is dit een onverstandige keuze. Mocht de verzekeraar hier achter komen bij een schadeclaim dan is het mogelijk dat zij dit niet vergoeden of niet geheel.

admin