Bekraste auto en dekking autoverzekering

bekraste-auto
Het is mogelijk dat u ooit te maken krijgt met een bekraste auto. Of een bekraste dekking vergoedt kan worden door de autoverzekering hangt af van de dekking. Het is mogelijk dat u een WA, WA beperkt casco of All risk dekking heeft, afhankelijk van de gekozen vorm wordt er bepaald of de schade verhaalbaar is of vergoed kan worden. Daarnaast is het ook gemakkelijker als de dader bekend is, want wanneer dit niet het geval is gelden er weer andere regels.

WA

Bij de WA dekking bent u helaas niet gedekt voor schades aan het eigen voertuig. Wanneer iemand anders de schuldige is van de kras op uw auto kunt u de schade verhalen bij de verzekeraar van deze persoon. Uiteraard dient u dan wel te weten wie de schuldige is. U moet hiervoor wel zelf actie ondernemen, uw autoverzekeraar doet dit niet voor u. Wanneer u niet weet wie de schuldige is, maar u wel kunt aantonen dat dit door een ander voertuig gedaan is kunt u mogelijk terecht bij het Waarborgfond Motorverkeer. Wanneer u zelf schuldig bent aan de krassen, of het onduidelijk is wie of wat de schade veroorzaakt heeft, dient u helaas de reparatie zelf te bekostigen.

WA beperkt casco

Bij de WA beperkt casco dekking gelden in principe dezelfde regels als bij de WA dekking. Echter geldt er wel een uitzondering wanneer de krassen veroorzaakt zijn door bijvoorbeeld hagel, storm of een botsing met dieren. In deze gevallen wordt de reparatie wel vergoed. Wanneer u bijvoorbeeld te maken krijgt met een botsing met een huisdier, dan gaat uw verzekeraar proberen de kosten te declareren bij de eigenaar van het huisdier. Hoe dan ook, u hoeft hier in principe zelf niet achteraan te gaan en u krijgt u de schade gewoon vergoedt.

All Risk dekking

Bij de All Risk dekking zijn de schades aan eigen auto ook verzekerd, ook dus krassen op uw auto. U moet wel kunnen aantonen dat u niet de veroorzaker bent van de krassen. Want wanneer dit wel het geval is verliest u schadevrije jaren. Indien u kunt aantonen dat de schade door een ander veroorzaakt is gaat uw verzekeraar voor u aan de slag om de schade te verhalen op de tegenpartij. Wanneer de dader onbekend is zal de verzekeraar proberen de kosten vergoed te krijgen via het Waarborgfonds Motorverkeer.

admin