Private lease en autoverzekering

private-lease
Private lease begint steeds populairder te worden onder de Nederlanders. De auto wordt gehuurd als een particulier en het concept is dat je voor een vast bedrag per maand in een nieuwe auto kunt rijden. Onderhoud, pechhulp, wegenbelasting, autoverzekering en reparaties zijn bij de leaseprijs inbegrepen. Het enige waar het dan nog op neerkomt is de brandstof en uiteraard eventuele bekeuringen.

De autoverzekering

De leasemaatschappij sluit de autoverzekering voor u af, omdat het om nieuwe auto’s gaat is dit doorgaans een uitstekende all risk autoverzekering. Doorgaans is het eigen risico wel van kracht en varieert tussen de 250 en 500 euro. Ook kunnen er verschillen in de dekking zitten, het is dan ook van belang dat u goed kijkt naar welke polis voor u passend is.

Schadevrije jaren

Bij de autoverzekering kunt u schadevrije jaren opbouwen, hierdoor kunt u in de toekomst mogelijk van een flinke korting genieten. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting in de toekomst zal zijn. Echter wanneer men 3 jaar geen auto bezit gaan deze schadevrije jaren verloren, dit kan dus ook het geval zijn bij private lease. Hoewel er wel leasemaatschappijen zijn die aangesloten zijn bij een systeem die deze registreert. In dit geval bouwt u wel schadevrije jaren op en heeft u ook niet het probleem dat oude schadevrije jaren komen te vervallen. Bovendien kunt u de opgebouwde schadevrije jaren in de toekomst ook gebruiken, ook wanneer u weer eventueel zelf een auto aanschaft.

Nadelen private lease

Er zijn ook nadelen aan private lease, u betaald een vast bedrag per maand en dat is mede gebaseerd op het aantal kilometers dat u verwacht te gaan rijden. Op het moment dat u minder blijkt te rijden heeft u in feite teveel betaald. Maar gaat u erover heen dan kunt u dit vergelijken met een belbundel en zult u achteraf nog de aantal extra kilometers moeten afrekenen. Daarnaast is het lastig om een leasecontract tussentijds te eindigen. Hierdoor zal men het leasecontract moeten afkopen, waardoor het resterende bedrag in één keer in rekening gebracht zal worden. Sommige leasemaatschappijen kennen wel uitzonderingen toe in bijvoorbeeld geval van overlijden, arbeidsongeschiktheid of overlijden. Bekijk goed de voorwaarden van het leasecontract zodat u niet voor verassingen komt te staan.