Leaseauto autoverzekering

leaseauto-verzekeren
Een leaseauto wordt steeds populairder in Nederland, maar hoe zit het eigenlijk met de autoverzekering in combinatie met een leaseauto? Of u hier zelf verantwoordelijk voor bent is afhankelijk van het leasecontract dat u heeft afgesloten. Ook het opbouwen van schadevrije jaren kan iets anders gaan dan bij een reguliere autoverzekering.

Soorten leasecontracten

In principe worden er doorgaans twee soorten leasecontracten aangeboden. De meest gebruikelijke is een operational lease contract. Bij deze vorm blijft de auto eigendom van de maatschappij, deze is dan ook verantwoordelijk voor het regelen van de autoverzekering. Het grote voordeel hiervan is dat u hier zelf geen omkijken naar heeft. Daarentegen is een nadeel dat u zelf geen invloed op de dekking heeft, u mag niet zelf bepalen waar de auto verzekerd wordt.

De tweede vorm is een financial lease contract. Bij deze vorm bent u als het ware een tijdelijke huurder van de leaseauto, totdat het contract verloopt. Aan het einde van het contract wordt u automatisch eigenaar van de auto. Bij deze vorm van leasen bent u zelf verantwoordelijk voor het regelen van de autoverzekering. Voordeel hiervan is dat u zelf de verzekeraar bepaalt.

Schadevrije jaren bij een leaseauto

Ook bij het onderdeel schadevrije jaren moet er onderscheid gemaakt worden tussen de soorten leasecontracten. Bij financial lease regelt u zelf de autoverzekering, hierdoor gaat het opbouwen van schadevrije jaren niet anders dan bij de reguliere autoverzekering. Bij operational lease staat de autoverzekering op naam van de maatschappij, hierdoor bouwt u theoretisch gezien niet zelf de schadevrije jaren op. Daarentegen kunt u de leasemaatschappij wel om een leaseverklaring vragen op het moment dat u zelf een autoverzekering wilt afsluiten. Deze leaseverklaring dient als het bewijs voor de door uw opgebouwde schadevrije jaren, deze kunt u dus gewoon gebruiken bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering.