Leaseverklaring nodig bij autoverzekering

leaseverklaring-autoverzekering
Als u na een auto te hebben geleased een eigen auto wilt aanschaffen en wilt verzekeren, dan kan dit gevolgen hebben voor uw autoverzekering. De verzekeringsmaatschappij zal om een leaseverklaring vragen, wanneer u een autoverzekering af wilt sluiten. Deze verklaring kan door de leasemaatschappij afgegeven worden. De leaseverklaring is een verklaring van schadevrij rijden.

Leaseverklaring

Sommige leasemaatschappijen geven juist een opgave van de schade die de afgelopen jaren is opgebouwd in plaats van een verklaring van het aantal schadevrije jaren. Dit wordt echter door veel verzekeringen wel geaccepteerd als leaseverklaring. Soms is het ook mogelijk om hulp in te schakelen als u het lastig vindt om zelf te bepalen hoeveel schadevrije jaren u gereden heeft.

Limiet schadevrije jaren

Terwijl niet alle verzekeraars een leaseverklaring accepteren geldt dit gelukkig voor het merendeel wel. Het is echter nog steeds wel belangrijk om hier op te letten bij het afsluiten van een autoverzekering. Ook komt er nog het één en ander bij kijken wanneer u nu een eigen auto rijdt. Zo zit er soms een limiet aan het aantal schadevrije jaren dat de autoverzekering overneemt wanneer het een leaseauto betreft. Bij leaseauto’s wordt alle schade genoteerd en gerepareerd: dit geldt ook voor kleine zaken waar u misschien bij een eigen auto niet voor een reparatie had gekozen. Ook deze kleine schadegevallen worden dus meegerekend in de berekening voor uw schadevrije jaren.

Auto van de zaak

Wanneer u een auto van de zaak hebt gereden die echter geen leaseauto was, komen de zaken nog wat lastiger te liggen. Hier moet uw werkgever verklaren dat u een aantal schadevrije jaren hebt gereden. Helaas accepteren veel verzekeringen dit niet als leaseverklaring vanwege het feit dat uw baas deze verklaring misschien nogal makkelijk aan u kan geven wanneer uw een goede werkrelatie hebt. Dit tast de betrouwbaarheid van de verklaring aan: het zou tenslotte vriendjespolitiek kunnen zijn. Enkele verzekeringen accepteren zo’n werkgeversverklaring wel waarbij anderen in zo’n geval, voor de zekerheid, ook een verklaring van de verzekering van uw baas willen hebben die de schadevrije jaren kan bevestigen.