No-claim korting

no-claim-korting
Voor een autoverzekering dient u een premie af te dragen. Het is mogelijk om een korting op de premie te krijgen door middel van de no-claim korting, dit kan wel oplopen tot 85 procent. Dit is echter wel afhankelijk van de regeling die een autoverzekeraar hanteert.

Schadevrije jaren

Om gebruik te kunnen maken van de no-claim korting dient u schadevrije jaren op te bouwen. Verzekeraars maken gebruik van een bonus malus regeling om de schadevrije jaren om te zetten in een kortingspercentage, ook wel de bonus malus ladder genoemd. Elk jaar dat u schadevrij auto rijdt wordt u beloond en stijgt u één trede op de ladder, bij een stijging hoort een hoger kortingspercentage. Echter wanneer u schade rijdt daalt u op de ladder en dit gebeurt dan ook meteen met een aantal trede, hierdoor gaat u het jaar daarop weer meer premie betalen.

Wanneer u een beginnende autorijder bent heeft u nul schadevrije jaren, helaas wanneer u schade rijdt zult u een negatieve schadevrije jaren hebben, in dit geval spreken we over malus en zult u een toeslag op de premie moeten gaan betalen.

Kleine schades

Doordat u bij schade op de ladder zakt is het vaak voordeliger kleine schades uit de eigen portemonnee te vergoeden. U gaat namelijk meer premie betalen voor een aantal jaar. Wellicht is het verstandig het verschil aan premie bij elkaar op te tellen en uit te zoeken of het beter is de schade zelf te betalen.

No-claim beschermer

Een no-claim beschermer is een aanvullende verzekering die bij de autoverzekering afgesloten kan worden. Door deze no-claim beschermer is het mogelijk één schade per verzekeringsjaar te claimen zonder dat u daalt op de ladder. Doordat u niet daalt behoudt u dezelfde opgebouwde korting. Echter dient u er wel rekening mee te houden dat uw schadevrije jaren wel minder worden, dit staat hier los van. Bij een eventuele overstap naar een andere autoverzekeraar wordt er naar uw schadevrije jaren gekeken en niet naar de no-claim korting.