Jonge bestuurders hoger eigen risico

voetganger-autoverzekering
Bij het afsluiten van een autoverzekering heeft u in verreweg de meeste gevallen met een eigen risico te maken. Er zijn slechts een handjevol verzekeringsmaatschappijen in Nederland die een autoverzekering zonder eigen risico aanbieden. Vaak moet u rekening houden met een eigen risico tussen de 120 en de 160 euro. We hebben het dan over het verplichte eigen risico. U heeft vaak de optie om het eigen risico vrijwillig te verhogen in ruil voor een lagere maandpremie. Echter, jongeren hebben vaak al standaard te maken met een aanzienlijk hoger eigen risico, terwijl de premie voor hen niet langer ligt.

Waarom hebben jongeren een hoger eigen risico?

Tegenwoordig is het vaak zo dat jongeren een hoger eigen risico hebben. Dit heeft vooral te maken met het feit dat jongeren over het algemeen vaker schade rijden dan ervaren bestuurders. Het lijkt oneerlijk, en tot op bepaalde hoogte is dit ook oneerlijk, vooral omdat er ook veel mensen van middelbare leeftijd zijn die dan pas het rijbewijs halen. Zij krijgen echter niet te maken met een verhoogd eigen risico, omdat zij niet onder de jongeren vallen. Toch hanteren autoverzekeraars liever een leeftijd dan een aantal jaren rijervaring. In de meeste gevallen worden bestuurders onder de 24 jaar als jongeren gezien en hebben zij dus te maken met een hoger eigen risico.

Jongeren worden benadeeld

Autoverzekeraars maken de autoverzekering voor jongeren dus bewust duurder. Dit is vervelend voor de jongeren, maar het heeft natuurlijk ook wel weer een voordeel. Bij een hoog eigen risico moet er een hoog bedrag zelf worden betaald in geval van schade. Jongeren willen uiteraard niet veel geld kwijt zijn aan schade en zullen daarom voorzichtiger rijden. Veel jongeren zelf kunnen ook wel begrijpen dat zij een hoger eigen risico hebben bij de autoverzekering. Echter, er bestaat wel veel onbegrip over de maandpremie die door het hoge eigen risico niet lager wordt.