Gestolen auto

auto-gestolen
Uw auto gestolen en benieuwd wat u moet doen voor de autoverzekering? Had u minimaal een WA Beperkt Casco dekking, waardoor u gebruik kunt maken van de polis? Ondanks de goede dekking door de verzekeraar is het toch belangrijk om ook zelf in actie te komen. Zorg ervoor dat u bijvoorbeeld aangifte doet bij de politie, net als bij het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VBV). Daarnaast dient u uiteraard ook de verzekeraar op de hoogte te brengen van het feit dat de auto is gestolen.

Aangifte doen bij de politie en de VBV

Zodra uw auto is gestolen is het belangrijk om daarvan eerst aangifte te doen bij de politie. U dient dan een aantal belangrijke gegevens door te geven. Het gaat bijvoorbeeld om het merk, type en het kenteken van de auto. Daarnaast dient u aan te geven waar de auto gestolen is en wat de dagwaarde daarvan is. Verder is het belangrijk om de (geschatte) kilometerstand door te geven. Vervolgens kunt u de diefstal van de auto doorgeven aan de VBV, nog voordat u dat doet aan de autoverzekering.

U zorgt er daarmee voor dat de auto wordt geregistreerd als ‘vermist’, zowel in Nederland als in het buitenland. Het wordt daarmee mogelijk om de auto ook internationaal op te sporen.

Melden bij de verzekeraar en 30 dagen wachttijd

Tenslotte kunt u de diefstal van de auto melden bij de verzekeraar. U zorgt er daarmee voor dat deze er een registratie van maakt. Vervolgens kan de verzekeraar tot 30 dagen de tijd nemen om de auto terug te vinden. Indien de politie de auto terugvindt is het immers niet nodig om het schadebedrag uit te keren.

Let op: vindt de verzekeraar de auto later dan 30 dagen terug? Dat is natuurlijk prettig, maar eventuele uitgekeerde schade dient u dan terug te betalen.