Frauderen met de autoverzekering

frauderen-autoverzekering
Frauderen met de autoverzekering is uiteraard niet toegestaan en verzekeraars hebben dan ook specialisten in dienst die zoeken naar mogelijke frauduleuze claims. Ontdekken zij een geval van fraude? Houd er rekening mee dat dit verstrekkende gevolgen kan hebben.

Verschillende vormen

We onderscheiden een aantal verschillende vormen van fraude. Er bestaat bijvoorbeeld een groep mensen die fraudeert met de autoverzekering door de datum van het schadeformulier aan te passen. Dit kan een oplossing bieden wanneer u te laat bent geweest met het betalen van de premie of wanneer u voor de claim nog snel de dekking wilt wijzigen. Verzekeraars kijken hier kritisch naar, bijvoorbeeld aan de hand van informatie beschikbaar via de sociale media.

Wilt u een bepaalde schade twee keer claimen of het bedrag wat hoger maken? Dit is een vorm van frauderen met de autoverzekering die veel voorkomt, net als wanneer schade er eigenlijk al zat en het door middel van een niet-gebeurd ongeval mogelijk is die op de verzekering te claimen. Er is dan sprake van fraude en oplichting, waardoor dit vervelende gevolgen kan hebben.

Onderzoek

Een verzekeraar dient aan te tonen dat er sprake is van frauderen met de autoverzekering. Lukt dat de autoverzekeraar op basis van de inzet van specialisten? Houd er dan rekening mee dat de verzekeraar ten eerste niet voor de geclaimde kosten hoeft op te draaien. U dient die kosten gewoon zelf te betalen.

Daarnaast heeft de verzekeraar na een geval van frauderen met de autoverzekering het recht om de polis te beƫindigen. Dat betekent dat u op dat moment geen geldige autoverzekering meer heeft en dat u dus niet langer de weg op mag met uw auto. Bovendien zal het een stuk lastiger worden om een nieuwe verzekeraar te vinden, aangezien de verzekeraar in het RoyData-systeem aangeeft dat er sprake is geweest van fraude. Denk er dus twee keer over na voordat u besluit te frauderen met de autoverzekering. Het lijkt wellicht een eenvoudige methode om wat extra kosten te declareren of te profiteren van een aangepaste dekking, maar dit kan verstrekkende gevolgen hebben op het moment dat de verzekeraar het ontdekt en overgaat tot royement.