Diefstal in het buitenland

diefstal-buitenland
Bij diefstal in het buitenland is het belangrijk om net als in Nederland meteen aangifte te doen bij de (lokale) politie. In een aantal gevallen biedt de autoverzekering dekking, zodat u financieel in ieder geval niet nog een klap te verwerken krijgt. Check altijd of diefstal gedekt wordt binnen de polis. Dit is over het algemeen het geval bij een Allrisk autoverzekering of een Beperkt Casco autoverzekering. Bij een WA autoverzekering is er helaas geen sprake van dekking voor diefstal. Dat geldt zowel in Nederland als in het buitenland. Dat betekent dat u bij diefstal in binnen- of buitenland zelf voor de kosten opdraait.

Aangifte doen bij de buitenlandse politie

Zodra u te maken krijgt met autodiefstal in het buitenland is het net als in Nederland van belang om meteen aangifte te doen. Doe dit bij de lokale politie, zodat de melding in de Europese opsporingsdatabase terecht zal komen. Neem daarnaast contact op met het Aangifteloket Gestolen Voertuigen. Op die manier kunt u eenvoudig de verzekeraar op de hoogte stellen van de diefstal, zodat daar geen onduidelijkheid over bestaat. U krijgt er de auto niet mee terug, maar volgt wel de officiƫle weg om een eerlijke vergoeding mogelijk te maken.

Maximaal 30 dagen

De verzekeraar gebruikt vervolgens 30 dagen om af te wachten of de politie erin slaagt om de auto terug te vinden. Gedurende die periode is er dus nog geen sprake van een uitkering op basis van de dagwaarde van de auto. In de meeste gevallen zal de verzekeraar gedurende die 30 dagen in ieder geval vervangend vervoer aanbieden, zodat u niet zonder auto komt te zitten. Bovendien is het veelal mogelijk om een (gedeeltelijke) vergoeding te krijgen voor een eventuele huurauto die u heeft moeten gebruiken. Na 30 dagen keert de verzekeraar een bedrag uit op basis van de dagwaarde, zodat u een andere auto kunt kopen.