Diefstal en autoverzekering

diefstal-autoverzekering

Bent u benieuwd of uw autoverzekering dekking biedt op het moment dat u met diefstal te maken krijgt? Dit is afhankelijk van de dekking die u voor uw autoverzekering heeft afgesloten. Bij een WA dekking is vergoeding voor diefstal uitgesloten, schade aan eigen auto wordt immers niet vergoedt. Bij een WA beperkt Casco of WA volledig Casco autoverzekering is diefstal wel gedekt, echter stellen de verzekeraar wel eisen voor de beveiliging van uw auto.

Beveiligingsklasse

Verzekeraars maken gebruik van beveiligingsklasses. Hiermee wordt aangegeven hoe uw auto beveiligd dient te zijn.

    Beveiligingsklasse 1: De auto is voorzien van een startonderbreker.
    Beveiligingsklasse 2: De auto is voorzien van een startonderbreker en heeft een alarmsysteem waarbij er een sirene afgaat en de lichten gaan knipperen op het moment dat iemand de auto aanraakt.
    Beveiligingsklasse 3: De auto is voorzien van klasse 1 en 2 plus een hellingdetectie.
    Beveiligingsklasse 4: Klasse 3 plus een voertuigvolgsysteem die aangezet wordt op het moment van een melding van de diefstal.
    Beveiligingsklasse 5: Gelijk aan klasse 4, echter dient het voertuigvolgsysteem automatisch af te gaan.

De verzekeraar is vrij om te bepalen aan welke beveiligingsklasse uw auto moet voldoen, ze kijken hierbij voornamelijk naar de catalogus waarde. Indien u twijfelt of uw auto voldoet aan de juiste beveiligingsklasse dan kunt u de polisvoorwaarden raadplegen, hier staat het precies in. Het is immers zonde als uw auto niet aan de juiste eisen voldoet en dat er bij diefstal geen dekking plaatsvind.

Niet voldoende beveiligd

Het kan dus zo zijn dat de verzekeraar geen dekking biedt bij diefstal op het moment dat uw auto niet volgens hun eisen beveiligd is. Ga daarom na hoe uw auto beveiligd dient te zijn en wat de verzekeraar voor dekking biedt. Bij sommige verzekeraars is er overigens wel standaard dekking bij diefstal, alleen geldt er in deze gevallen doorgaans een verhoogd eigen risico.