Dekt de autoverzekering geluidsapparatuur in de auto?

geluidsapparatuur-auto
Gebruikt u dure geluidsapparatuur in de auto? Het is belangrijk om daar melding van te maken bij de verzekeraar, indien de apparatuur er vanuit de fabriek nog niet in zat.

Het is helaas niet voldoende om daarvoor te vertrouwen op de dekking voor accessoires. De autoverzekeraar behandelt geluidsapparatuur waar u gebruik van maakt in de auto niet als een accessoire. In plaats daarvan is er sprake van de aparte categorie voor ‘geluidsapparatuur’.

Af-fabriek en later geïnstalleerd

Verzekeraars maken standaard een onderscheid tussen accessoires en geluidsapparatuur die af-fabriek al aanwezig was of die later is toegevoegd. Af-fabriek betekent dat de accessoires of de apparatuur aanwezig dienden te zijn op het moment dat de auto de fabriek uit kwam rijden. Er is dan sprake van een standaarduitrusting, op basis waarvan de verzekeraar de totale waarde van de auto bepaalt. Die waarde is van belang, omdat de verzekeraar aan de hand daarvan een berekening maakt van de premie die u dient te betalen om de auto te kunnen verzekeren. Voegt u later accessoires of geluidsapparatuur toe? Dan neemt de totale waarde van de auto (inclusief uw aanpassingen) toe, waardoor daar ook een andere premie per maand bij hoort.

Toegevoegde geluidsapparatuur apart doorgeven

In veel van de gevallen is er binnen de autoverzekering sprake van een dekking voor accessoires. Houd er rekening mee dat de geluidsapparatuur een aparte categorie vormt en dat u dus geen gebruik kunt maken van de dekking voor zelf toegevoegde accessoires.

In plaats daarvan is het verstandig om waardevolle geluidsapparatuur die u toevoegt aan de auto door te geven aan de autoverzekeraar. Deze kan op basis daarvan dan een nieuwe premie berekenen en de dekking aanpassen. Op die manier weet u zeker dat de geluidsapparatuur die u in de auto gebruikt binnen de dekking valt op het moment dat er onverhoopt wat gebeurt.