Accessoires meeverzekerd in de autoverzekering?

accessoires-meeverzekerd
Accessoires zijn soms meeverzekerd, maar soms ook niet. Dit hangt onder andere van het manier van inbouwen of toevoegen af. Accessoires die al in de fabriek (af-fabriek) zijn geïnstalleerd behoren volgens de verzekeraar tot de auto en vallen daarmee ook binnen de dekking. Dat geldt niet (altijd) voor accessoires die later zijn toegevoegd, waardoor het van belang is om daar op voorhand kritisch naar te kijken.

Af-fabriek accessoires zijn meeverzekerd

Laat u al in de fabriek een trekhaak installeren of is er sprake van een ander accessoire? De verzekeraar gaat er in de meeste gevallen dan vanuit dat dit een onderdeel uitmaakt van de rest van de auto en van de waarde daarvan. U verzekert de cataloguswaarde van de auto, waar ook het accessoire onderdeel vanuit maakt. Het is daarom niet nodig om een afzonderlijke aanvullende dekking af te sluiten voor de trekhaak.

Let op: bij een WA autoverzekering wordt alleen schade die u toebrengt aan anderen vergoed, schade aan uw eigen auto komt niet in aanmerking voor vergoeding. Dit betekent ook dat de accessoires niet verzekerd zijn, ook niet af-fabriek.

Later ingebouwde accessoires niet standaard meeverzekerd

Met later ingebouwde accessoires gaan verzekeraars doorgaans app een andere manier om. Heeft u de trekhaak er na een jaar op laten zetten? Dan is er sprake van een later ingebouwd accessoire, dat geen onderdeel uitmaakt van de cataloguswaarde van de auto. Het is binnen de WA Beperkt Casco en WA Allrisk autoverzekering dan van belang om goed te kijken naar de dekking van eventuele accessoires. In de meeste gevallen zal een verzekeraar de kosten voor accessoires dekken tot €500 of €1.000, afhankelijk van de polis.

Probeer de waarde van de accessoires te berekenen, om na te gaan in hoeverre de dekking voldoende vergoeding biedt of dat u wellicht een aanvulling nodig heeft.