Buitenlands rijbewijs en autoverzekering

blogplaatjeHeeft u een buitenlands rijbewijs en wilt u graag in Nederland een autoverzekering afsluiten? Houd er dan rekening mee dat dit mogelijk is, maar dat u over het algemeen binnen een bepaalde periode een Nederlands rijbewijs dient te halen. Het hangt bovendien van de verzekeraar af of men u daadwerkelijk zal accepteren, wanneer u alleen in het bezit bent van een buitenlands rijbewijs. Het maakt bovendien een verschil of u het rijbewijs in een Europees land gehaald heeft, of dat u dit in een ander land van de wereld gedaan heeft.

Geldigheid buitenlands rijbewijs

Het buitenlandse rijbewijs is in Nederland 10 jaar geldig, indien u dat in een van de andere Europese landen behaald heeft. Ook Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland behoren tot deze regeling, waardoor u 10 jaar lang gebruik mag maken van het rijbewijs. Heeft u het buitenlandse rijbewijs in een land buiten Europa en deze aanvullende landen gehaald? Dan mag u het rijbewijs maximaal 185 dagen blijven gebruiken, nadat u in Nederland bent komen wonen. Na die periode dient u een Nederlands rijbewijs in uw bezit te hebben, om de openbare weg op te mogen op het moment dat u een auto bestuurt.

Acceptatie van autoverzekering

Houd er rekening mee dat autoverzekeraars niet de verplichting hebben om u te accepteren, ook niet wanneer u gebruik maakt van een buitenlands rijbewijs. Het hangt van de verzekeraar af of men u zal accepteren en of u de mogelijkheid heeft om een autoverzekering af te sluiten.

Het is in ieder geval verstandig om zo snel mogelijk te werken aan een Nederlands rijbewijs, vooral wanneer u van plan bent hier voor de rest van uw leven te komen wonen. Is dit niet het geval? Ga dan op zoek naar een autoverzekering die u met een buitenlands rijbewijs af kunt sluiten, aangezien deze wel degelijk te vinden zijn. Let hierbij uiteraard ook weer op de premie’s door deze met elkaar te vergelijken.