Borgstelling en de autoverzekering: wat is het?

borgstelling
De borgstelling binnen de autoverzekering maakt het mogelijk om een waarborgsom aan te bieden in het buitenland, op het moment dat u schuld heeft aan een aanrijding. In sommige gevallen verplichten de politie en de lokale autoriteiten u om de schade alvast voor te schieten, zodat het achteraf niet onmogelijk blijkt om de kosten op u te verhalen. Dit kan betekenen dat u een groot bedrag dient te betalen, dat zomaar kan oplopen tot enkele tienduizenden euro’s. Het is dan prettig als er een mogelijkheid tot borgstelling binnen de autoverzekering beschikbaar is. De verzekeraar stelt het bedrag dan beschikbaar, zodat u naar Nederland kunt komen of verder kunt gaan met de vakantie of reis.

Borgstelling betalen in het buitenland

De borgstelling heeft u alleen nodig in het buitenland, in Nederland is daar geen sprake van. Het gaat erom dat de buitenlandse autoriteiten soms niet het vertrouwen hebben dat ze u goed kunnen achterhalen om de kosten alsnog te kunnen verhalen. De borgstelling zorgt er dan voor dat ze het geld in ieder geval tot hun beschikking hebben. De borgstelling is beschikbaar voor een groot bedrag tot enkele tienduizenden euro’s. Zodra duidelijk is wat de daadwerkelijke kosten zijn wordt dit verder afgehandeld. De verzekeraar toont als het ware aan dat er voldoende geld beschikbaar is om alles in orde te maken.

Hoogte van de borgstelling binnen de autoverzekering

Houd er rekening mee dat de verschillende autoverzekeraars vrij zijn in het bepalen van de hoogte van de borgstelling in de autoverzekering. OVZ Verzekeringen biedt bijvoorbeeld slechts €11.500 aan maximaal bedrag. Bijna de helft van de verzekeraars biedt een bedrag tot €50.000, waardoor daar geen zorgen over hoeven te bestaan. Het is de moeite waard om de hoogte van een eventuele borgstelling op voorhand te bekijken, vooral wanneer u van plan bent om met de auto naar het buitenland te gaan.