Autoverzekering en schade in buitenland: hoe snel wordt dat geregeld?

hoe-snel-buitenland
Krijgt u in het buitenland te maken met schade aan uw auto? Houd er rekening mee dat het wat langer kan duren om dit via de autoverzekering te regelen. U heeft dekking in landen waar de Groene Kaart geldig is, vanwege de verschillen tussen de beide landen kan daar echter wat tijd overheen gaan.

De behandeling van schade kan wat langer duren dan in Nederland. Dat heeft met verschillende zaken te maken. Het is bij autoschade in het buitenland altijd van belang uw autoverzekering er in ieder geval meteen van op de hoogte te brengen.

Autoschade in het buitenland duurt langer

De autoverzekering zal na schade in het buitenland minder snel uitkeren. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met een mogelijk verschil in verkeersregels. Het is op basis daarvan van belang om uit te zoeken wat er precies is gebeurd en hoe de situatie in elkaar zat. Daarnaast valt het niet altijd mee om de schuldvraag te bepalen, de verzekeraar zal daarvoor wat onderzoek moeten doen. Dit kan bovendien betekenen dat er bij autoschade in het buitenland en een claim bij de autoverzekering wat meer bewijsstukken nodig zijn.

Niet alle landen beschikken over een registratiesysteem om de verzekeraar van de tegenpartij te achterhalen en het is soms nog gebruikelijk om schadeclaims te ontmoedigen door middel van formaliteiten, formulieren en procedures. Dit betekent dat het vooral bij een grote afstand ten opzichte van Nederland wat langer kan duren tot de autoschade via de autoverzekering wordt afgehandeld.

Er valt helaas weinig aan te doen om dit vast te stellen. Houd er rekening mee dat dit kan leiden tot een hogere premie voor uw autoverzekering, wanneer de schade nog niet is afgehandeld en het nieuwe premiejaar ingaat. Het is daarom de moeite waard om over de grens extra voorzichtig te zijn in het verkeer.