Autoverzekering: Wat te doen bij schade

blogplaatjeHeeft u te maken met een aanrijding, of bent u benieuwd wat u in dat geval dient te doen? Zorg er in ieder geval voor dat u de politie inlicht en bel 112 op het moment dat er sprake is van gewonden. Probeer in ieder geval zo rustig mogelijk te blijven, ook wanneer een andere partij van mening is dat het allemaal uw schuld is en tegen u tekeer probeert te gaan. Indien u rustig blijft en de politie hun werk laat doen leidt dit tot de meest snelle en eerlijke afhandeling, waar alle partijen wat aan hebben.

Veiligheid en getuigen

Breng uzelf in veiligheid, bijvoorbeeld door achter de vangrail plaats te nemen. Zorg ervoor dat ook de anderen zich in veiligheid kunnen brengen. Is er alleen sprake van blikschade? Dan is het mogelijk om de auto’s weg te rijden naar een meer veilige locatie. Indien de politie ter plaatse dient te komen is dit niet toegestaan. Zij dienen eerst onderzoek te doen naar de situatie, bijvoorbeeld om achteraf na te kunnen gaan waar de schuld precies heeft gelegen.

Foto’s en schadeformulier

Maak zelf foto’s van de schade die er is ontstaan. Probeer de schade altijd vanuit meerdere hoeken vast te leggen, zodat er een zo compleet mogelijk beeld ontstaat. Probeer ook de situatie en de omgeving op de foto’s te vangen, aangezien dat mee kan spelen in de uiteindelijke toewijzing van de schuld.

Vul tenslotte het schadeformulier in, samen met de eventuele andere betrokkenen. U dient in ieder geval de voorkant in te vullen. De achterkant kunt u thuis ook invullen. Wissel namen en telefoonnummers uit met de overige partijen, zodat u de mogelijkheid heeft om na afloop nog eens contact op te nemen.