Autoverzekering en beginnende bestuurder

beginnende
Een autoverzekering afsluiten als beginnend bestuurder? Houd er rekening mee dat er een eigen risico kan gelden en dat de premie hoger kan liggen dan voor andere verzekerden. Dat heeft te maken met het feit dat beginnend bestuurders relatief vaker betrokken zijn bij ongevallen. Verzekeraars maken een inschatting van het risico dat ze lopen, op het moment dat u een verzekering afsluit. Met name beginnend bestuurders vormen een relatief groot risico. Dat betekent dat u een iets hogere premie zal betalen of dat er sprake is van een hoger eigen risico.

Eigen risico voor de autoverzekering

In sommige gevallen werken verzekeraars met een hoger eigen risico voor beginnend bestuurders. Ze zorgen er daarmee voor dat u zelf een deel van de kosten betaalt, bij een eventuele schade. Het voorkomt dat zij meteen de volledige kosten dienen te vergoeden, zodra u betrokken raakt bij een ongeval of aanrijding. Het drukt de kosten voor de verzekeraar, die daarmee de mogelijkheid heeft om iets meer risico te accepteren. Met het eigen risico draagt u zelf een deel van het risico, zodat u als beginnend bestuurder toch een autoverzekering kunt afsluiten.

Premies voor jongeren vergelijken

In andere gevallen is er geen sprake van een hoger eigen risico, maar kan de premie voor beginnend bestuurders hoger liggen. Zoals dat ook voor jongeren vaak het geval is (een beginnend bestuurder hoeft geen jongere te zijn, dit geldt voor iedereen die korter dan 5 jaar het rijbewijs heeft). Door middel van de hogere premie of het eigen risico wil de verzekeraar voorkomen dat het risico te hoog oploopt. Gedurende de eerste 5 jaar van het rijbewijs kan de verzekering daardoor wat duurder zijn. Daarna heeft u meteen 5 schadevrije jaren en bent u beginnend bestuurder af, waardoor de premie en het eigen risico omlaag kunnen.