Autobrand en de autoverzekering

autobrand
Een autobrand is ontzettend vervelend, want dit kan veel schade veroorzaken of er zelfs toe leiden tot een auto total loss verklaard wordt. De autoverzekering biedt uitkomst, mits er sprake is van minimaal een WA Beperkt Casco dekking. Dat betekent dat de WA autoverzekering helaas geen dekking biedt. Met een WA Allrisk dekking is de schade wel gewoon gedekt. De verzekeraar zal daarnaast de kosten dekken voor een vervangende auto, net als voor het wegslepen van de auto naar een garage of naar de schroothoop. Een autoverzekering kan brand niet voorkomen, maar kan er wel voor zorgen dat u niet ook nog eens een financi√ęle klap te verwerken krijgt.

Vervangende auto: ook in het buitenland

Bij brand zal de verzekeraar u helpen met bijvoorbeeld een vervangende auto. Die maakt het mogelijk om in ieder geval de ritten te kunnen maken die u had gepland. Na een brand zal de auto total loss worden verklaard of moet deze in ieder geval naar de garage om die te laten repareren. De dekking met een vervangende auto geldt ook in het buitenland. Bovendien kunt u dan rekenen op een vergoeding van eventuele extra kosten, bijvoorbeeld voor een tijdelijke auto. Verder zal de verzekeraar de kosten voor het verslapen van de auto naar Nederland vergoeden, net als de kosten voor de berging en stalling.

Schadebedrag vaststellen en eventueel total loss

Na een brand zal de autoverzekering vaststellen wat het bedrag aan schade betreft. Hieruit wordt bepaald of het de economische moeite waard is om de auto nog te herstellen, naast of dit technisch mogelijk is. Blijkt het technisch onmogelijk of liggen de reparatiekosten hoger dan de dagwaarde min de restwaarde? Dan zal de verzekeraar de auto technisch of economisch total loss verklaren. Dat levert de dagwaarde van voor de brand op, waardoor de kans groot is dat er een bedrag bij moet om een vergelijkbare auto terug te kunnen kopen.