Auto verhuren en verzekeren: hoe werkt dat?

verhuren-verzekeren
Uw auto verhuren en daar een leuk zakcentje mee verdienen? Houd er rekening mee dat dit gevolgen heeft voor de autoverzekering. Het is op basis van een reguliere autoverzekering niet toegestaan de auto te verhuren. Een keer uitlenen mag wel, maar verhuren via bijvoorbeeld Snappcar, Wego of MyWheels valt in een andere categorie.
Verzekeraars schatten de autoverhuur in als een groot risico en verplichten daarom een aanvullende autoverzekering. Dit betekent over het algemeen een hogere premie en een eigen risico van een paar honderd euro.

Speciale autoverzekering voor verhuren

Er zijn speciale autoverzekeringen beschikbaar om het verhuren van de auto mogelijk te maken. Heeft u al een autoverzekering? U kunt contact opnemen met de verzekeringsmaatschappij en vragen om de mogelijkheid tot een aanvullende dekking. Het is dan mogelijk om de auto te verhuren en die op de juiste wijze te blijven verzekeren. Houd er rekening mee dat verzekeraars over het algemeen de dagwaarde zullen uitkeren bij een total-loss schade en dat er voor kleinere schades een eigen risico geldt van een paar honderd euro. Op die manier beperken de verzekeraars hun risico voor een verzekering bedoeld om de auto te verhuren.

Gevolg bij schade in verhuurde auto

Houd er bovendien rekening mee dat eventuele schade gereden door de huurder gevolgen heeft voor uw eigen registratie in het frauderegister. Dit kan gevolgen hebben voor een volgende autoverzekering die u wilt afsluiten. Het afsluiten van een autoverzekering om de auto te verhuren brengt wat dat betreft risico’s met zich mee. Daar staat aan de andere kant tegenover dat het verhuren van de auto opbrengsten kan opleveren die een hogere premie kunnen dekken. Het is bij het verhuren van de auto in ieder geval altijd verstandig om contact op te nemen met uw verzekeraar en open kaart te spelen over de wijze waarop u de auto inzet.