17 jaar en autoverzekering

autoverzekering-17

Sinds een aantal jaar is het nu mogelijk het rijbewijs te behalen op een eerdere leeftijd, namelijk 17 jaar. Vroeger was het enkel mogelijk te starten voor het rijbewijs indien de leeftijd 18 behaald werd. Echter mag u op uw 17e leeftijd nog niet zelfstandig de openbare weg op, dit mag pas op uw 18e leeftijd. Hierdoor is het dus ook niet mogelijk een autoverzekering af te sluiten op het moment dat u nog 17 jaar oud bent.

Auto kopen op 17 jarige leeftijd

Helaas is het ook niet mogelijk een auto te kopen op uw 17 jarige leeftijd. Een kenteken mag namelijk pas op uw naam staan als u minimaal 18 jaar oud bent. Doordat het kentekenbewijs niet op uw naam kan staan, is het ook niet mogelijk een autoverzekering op uw naam af te sluiten. De autoverzekering dient op naam te staan van de meest gebruikelijke bestuurder van het voertuig, dit kan bijvoorbeeld een van uw ouders zijn.

Hierdoor is het dus in het eerste jaar dat u in het bezit bent van het rijbewijs niet mogelijk in een eigen auto te rijden, maar kunt u bijvoorbeeld alleen in de auto van uw ouders rijden.

Autoverzekering met vermelding

Een autoverzekering moet afgesloten worden op de naam van de meest gebruikelijke bestuurder. Het kan echter zo zijn dat u een auto heeft gekocht, maar besloten heeft de auto op naam van uw ouders te zetten. In dit geval dient u bij de verzekeraar een vermelding te maken dat u veel in de auto zal gaan rijden, uiteraard onder toezicht van een ander persoon. Op het moment dat u 18 jaar oud wordt is het mogelijk de autoverzekering op eigen naam te zetten, wel dient u in dit geval de auto ook op eigen naam te zetten.