Verborgen kosten autoverzekering

verborgen-kosten
Benieuwd naar de verborgen kosten van een autoverzekering? De premies zijn de laatste jaren flink gedaald. In een aantal gevallen kiezen verzekeraars ervoor om andere kosten te berekenen, waardoor er uiteindelijk toch een vervelende verrassing kan ontstaan. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld wijziging, beëindiging, prolongatie of andere verborgen kosten. Het is de moeite waard om de voorwaarden met betrekking tot de kosten op voorhand goed door te nemen. Op die manier ontstaan er geen verrassingen, waardoor u de mogelijkheid heeft om verborgen uitgaven binnen de autoverzekering zoveel mogelijk te voorkomen.

Wijziging en beëindiging

Autoverzekeraars hebben bijvoorbeeld de mogelijkheid om wijzigingskosten te berekenen. Die kunnen ontstaan op het moment dat iemand besluit om de Allrisk dekking om te zetten naar een WA Beperkt Casco dekking. Wordt er vervolgens een WA autoverzekering van gemaakt, bijvoorbeeld omdat de auto ouder dan 10 jaar is? Dan kan de verzekeraar ook daar opnieuw kosten voor in rekening brengen. Ook de wijziging van een adres of een kenteken kan op die manier zomaar leiden tot €10 extra bij de autoverzekeraar.

Daarnaast heeft een autoverzekeraar de mogelijkheid om beëindigingskosten te berekenen, die we ook wel kennen als royementskosten. Het zijn uitgaven die gemaakt worden om u uit te schrijven uit de systemen en de royementsverklaring digitaal op te vragen en door te sturen naar de nieuwe verzekeraar. Probeer op voorhand na te gaan wat de verborgen kosten bij de autoverzekering zijn, zodat u die mee kunt nemen in de vergelijking.

Prolongatie en andere extra kosten

Juist klant blijven bij een verzekeraar? Zelfs dat kan kosten opleveren, in de vorm van prolongatiekosten. De verzekeraar zal de polis voor bijvoorbeeld een paar verlengen. Het kan gaan om kosten per maand, per kwartaal of per jaar, afhankelijk van het moment waarop u de premie betaalt. In veel van de gevallen gaat dit om €15 – €20 per jaar, waardoor met name de goedkopere verzekeringen voor oudere auto’s ineens een stuk duurder kunnen uitvallen.