Prolongatiekosten van de autoverzekering

Prolongatiekosten
Verzekeraars hebben de vrijheid om naast de premie voor de autoverzekering verschillende kosten in rekening te brengen. Het gaat dan bijvoorbeeld om prolongatiekosten. Dat is een moeilijk woord voor kosten voor het verlengen van de dekking. Iedere keer dat u de premie betaalt voor een periode is er sprake van een moment van verlengen. Verlengen naar de nieuwe periode, waar de verzekeraar kosten voor in rekening kan brengen. Dat is gelukkig een stuk minder gebruikelijk, maar het komt met name bij de oudere autoverzekeringen nog geregeld voor.

Verlengen

Het verlengen van de autoverzekering is bij de meeste verzekeraars gewoon gratis. In sommige gevallen worden er kosten voor berekend, waardoor die bovenop de kosten voor de premie komen. De autoverzekering kan er een stuk duurder van worden. Het is verstandig om op voorhand na te gaan of er sprake is van prolongatiekosten. Lees de polisvoorwaarden er in ieder geval goed op na. Op die manier voorkomt u vervelende verrassingen, omdat u goed bent voorbereid op eventuele extra kosten.

Betaling per maand of per jaar

Houd er rekening mee dat de betalingsfrequentie in een jaar kan bepalen hoeveel prolongatiekosten u betaalt. De verzekeraar kan dat iedere keer in rekening brengen nadat u een betaling van de premie heeft gedaan. Bij een jaarlijks betaling betekent dat dus één keer per jaar. Betaalt u de premie per maand? Dan is er iedere maand sprake van een moment van prolongatie. De verzekeraar zou u dus iedere maand deze kosten in rekening kunnen brengen. Het gaat over het algemeen om kleine bedragen. Toch is het verstandig om hier kritisch naar te kijken, al was het maar om te voorkomen dat u verborgen kosten maakt. Het staat genoteerd in de polisvoorwaarden, maar u dient daar zelf naar op zoek te gaan.