Stilzwijgende verlenging en autoverzekering

verlenging-stilzwijgend
Veel consumenten zijn bang voor de term stilzwijgende verlenging, doordat zij hier bijvoorbeeld al een keer mee in aanraking zijn gekomen of doordat zij hier bijvoorbeeld erge verhalen over hebben gehoord. Wij hebben dan ook goed nieuws wat betreft de autoverzekering, hierbij mag de verzekeraar na de contractperiode niet stilzwijgend verlengen. Een stilzwijgende verlening en autoverzekering gaan dan ook niet samen.

Autoverzekeraar moet informeren

Autoverzekeraars moeten hun klanten sinds 1 januari 2010 zelf informeren over dat het contract verloopt en wat de mogelijkheden zijn. Bovendien mogen zij het contract niet met weer een jaar verlengen, maar zij moeten een redelijke opzegtermijn bieden. Dit heeft de Verbond van Verzekeraars bepaald en elke autoverzekeraar moet aan deze voorwaarden voldoen. Dit is een mooie wijziging, want hierdoor worden de consumenten niet meer in het ongewisse gehouden en lopen zij geen risico voor stilzwijgende contractverleningen.

Opzegtermijnen

De opzegtermijnen zijn nogal divers, elke verzekeraar doet dit weer anders, waardoor het voor de consument vaak onduidelijk is. Wat de precieze opzegtermijn is kunt u terugvinden in de polisvoorwaarden. Ook wel op de website van de verzekeraar, maar omdat het kan verschillen per product kunt u het beste in de polisvoorwaarden kijken. De polisvoorwaarden slaan namelijk altijd terug op het product wat u gaat kiezen, of hier staan de verschillende producten in uitgelegd.

De verschillende soorten opzegtermijnen zijn dus erg divers, bovendien zijn er ook nog diverse autoverzekeraars die helemaal geen opzegtermijn hanteren op de autoverzekering. Hierdoor kunt u zelf bepalen wanneer u de polis stopzet en kan dit bovendien elke dag. Teveel betaalde premie zullen zij dan terugstorten. Andere autoverzekeraars hanteren weer een maand tot 2 maanden en daarnaast zijn er de verzekeraars die eerst een jaarcontract aanbieden. Hoe het na het jaarcontract gaat hangt ook alweer af van de verzekeraar waar het contract afgesloten is. Na dit contract kan het variƫren van dagelijks opzegbaar, tot 1 of 2 maanden opzegtermijn. Sowieso mogen ze u geen nieuw contract aanbieden en zeker niet stilzwijgend verlengen.