Schadevrije motorjaren en autoverzekering

motorjaren
Als u jarenlang een motor heeft gehad, deze nu echter verkoopt, een auto aanschaft en om die reden ook een autoverzekering afsluit, is het interessant om te weten of uw schadevrije jaren van uw motorverzekering meegenomen worden naar uw autoverzekering. Wanneer u veel schadevrije jaren heeft, kan het namelijk zo zijn dat u een flinke no claim-korting heeft en de premie een stuk lager uitvalt dan in de beginsituatie. In dit geval zou het natuurlijk voordelig voor u zijn als deze jaren meegenomen worden naar uw nieuwe autoverzekering.

Het kan echter ook voorkomen dat u een negatief aantal schadevrije jaren heeft, omdat u regelmatig een beroep op de verzekering heeft gedaan met uw motor. Dit wordt ook wel ‘malus’ genoemd en het betekent dat u juist meer premie dan normaal moet betalen. Wanneer u een malus heeft, zou het voordelig zijn wanneer deze juist niet meegenomen wordt van uw motorverzekering naar uw autoverzekering.

Roydata behoudt uw schadevrije jaren

Tegenwoordig worden schadevrije jaren digitaal bijgehouden. Dit gebeurt via het datasysteem Roydata. Op het moment dat u uw motorverzekering stopzet en een nieuwe autoverzekering afsluit, kan uw nieuwe verzekeraar dus gemakkelijk zien wat voor korting u verdient en u deze ook geven. Hiervoor hoeft u dus zelf niet een beëindigingspolis op te sturen, wat natuurlijk een hoop tijd en moeite scheelt. Let er hierbij wel op dat de motorverzekering echt gestopt is, want de gegevens komen pas in Roydata nadat een verzekering is opgehouden.

Ook bij een no claim-beschermer ziet Roydata uw schadevrije jaren

Sommige mensen hebben een zogenoemde no claim-beschermer. Dit is een aanvulling op de gewone verzekering, waardoor de premie elk jaar daalt alsof er een no claim-korting gegeven wordt, ook als er wel eens wat vergoed wordt door de verzekeraar en het dus geen schadevrij jaar is. Wanneer zo’n soort motorverzekering stopgezet wordt en wordt ingeruild voor een autoverzekering, betekent dit echter niet dat de lage premie meegenomen wordt naar de autoverzekering. Roydata ziet immers de daadwerkelijke schadevrije jaren en baseert daarop de nieuwe no claim-korting.