Negatief aantal schadevrije jaren

negatief-aantal
Bij een autoverzekering krijgt u te maken met de term schadevrije jaren en als u pech heeft ook met een negatief aantal schadevrije jaren. Om hiermee in aanraking te komen is namelijk niet echt positief, gezien u hierbij een toeslag op de premie krijgt. Het is dan ook het beste om een negatief aantal schadevrije jaren te voorkomen.

Hoe werkt een negatief aantal?

Als u een autoverzekering heeft afgesloten krijgt u elk jaar dat u geen schades maakt 1 schadevrij jaar. Dit heeft een positieve uitwerking gezien u beloond wordt met no-claim korting bij deze jaren. Zodra u wel een schade claim moet u jaren inleveren. Helaas gaat dit niet hetzelfde als bij het opbouwen met 1 jaar, maar verliest u er meteen een aantal. Het daadwerkelijke aantal is afhankelijk van uw verzekeraar, maar doorgaans zijn dit maar liefst 4 jaren.

Doordat u dus ook jaren kunt verliezen kunt u ook in de min komen te staan, in dit geval spreken we over een negatief aantal. Want wanneer u nog geen schadevrije jaren had, of maar 2 en u verliest er vier dan komt u dus in de min te staan.

Nadelen negatief aantal

Het grootste nadeel van een negatief aantal is dat u geen no-claim korting krijgt, maar no-claim toeslag krijgt. In sommige gevallen betekend dit letterlijk een verdubbeling of wel meer van de huidige premie. Daarnaast worden uw schadevrije jaren ook geregistreerd. Zodra u een nieuwe autoverzekering wilt afsluiten, of wanneer u wilt overstappen dan lukt dit mogelijk niet. De meeste verzekeraars accepteren namelijk geen klanten met een negatief aantal. Bovendien wanneer het negatieve aantal hoger is dan min 3 of 4 dan geldt ook bij de meeste autoverzekeraars dat de autoverzekering gestopt wordt. Hierdoor kunt u alleen nog terecht bij risicoverzekeraars. Echter hanteren deze verzekeraars een dermate hoge premie dat dit mogelijk niet meer betaalbaar is.

admin