Onderling schikken vanwege behoud schadevrije jaren

onderling-schikken
In sommige gevallen is het na een aanrijding of ongeval de moeite waard om onderling te schikken en daarmee voor het behoud van schadevrije jaren te zorgen. Dat is vooral interessant bij blikschade, die over het algemeen enkele honderden tot maximaal €1.000 zal kosten om te herstellen. Het is interessant om te schikken indien de terugval in schadevrije jaren duurder uit zou pakken. Een terugval van 4 – 6 schadevrije jaren leidt gemakkelijk tot enkele tientjes extra premie per maand. Dat betekent op jaarbasis gemakkelijk een paar honderd euro aan extra kosten, terwijl het jaren kan duren om weer op het oude niveau qua schadevrije jaren te komen.

Terugval in schadevrije jaren voorkomen

Door onderling te schikken bij een schade aan de auto is het mogelijk om de schadevrije jaren te behouden en een terugval dus te voorkomen. Dat betekent een eenmalige kostenpost van een paar honderd euro om de schade te laten herstellen, maar kan er eenvoudig voor zorgen dat de autoverzekering voordelig blijkt. Het kan op die manier de moeite waard zijn om de mogelijkheid tot schikken te onderzoeken.

Let op: maak duidelijke afspraken over de onderlinge schikking. Zet zwart-op-wit dat de andere partij niet alsnog aanspraak zal maken op een dekking door de verzekering.

Onderling schikken om de kosten te beperken

Het kan uiteindelijk voordeliger zijn om onderling te schikken, indien dat voorkomt dat u terugvalt in schadevrije jaren en de polis daarmee een stuk duurder wordt. Het maakt immers niet uit of u de kosten aan de garage of aan de verzekeraar betaalt. Probeer te berekenen wat de nieuwe autoverzekering na terugval zal gaan kosten en houd er rekening mee dat u ook de komende jaren meer betaalt dan u anders zou hebben gedaan. Op die manier is het mogelijk om te berekenen of het financieel interessant is om onderling te schikken en het samen op te lossen.