Negatieve schadevrije jaren afkopen

negatieve-schadevrije
Benieuwd of het interessant is om schadevrije jaren af te kopen? Negatieve schadevrije jaren kunnen een sterk negatieve invloed hebben op de te betalen premie. In sommige gevallen zal de premie met enkele tientjes tot honderden euro’s per jaar stijgen, waardoor u de komende periode te maken krijgt met hoge extra kosten. Indien u dan wat spaargeld beschikbaar heeft is het een mogelijkheid om een schade zelf te betalen (of terug te betalen aan de verzekeraar) en daarmee de negatieve schadevrije jaren af te kopen. Dat kan een interessante investering zijn, al hangt dit af van het schadebedrag en het verschil in maandelijkse of jaarlijkse premie.

Afkopen en maandelijkse kosten voorkomen

De negatieve schadevrije jaren afkopen? Het grote voordeel daarvan is dat u vervolgens niet iedere maand hoge kosten hoeft te maken. Stel dat u maandelijks €15 extra dient te betalen, dan loopt dat op tot €180 per jaar. Het zal na een geclaimde schade 4 – 6 jaar duren voordat u weer terug bent op het oude niveau aan korting. De extra kosten zullen per jaar afnemen, maar over die periode zal dit gemakkelijk leiden tot zo’n €540 aan extra premie. Het is verstandig om dat bedrag af te zetten tegen de huidige schade aan de auto, soms is het de moeite waard om die zelf te betalen.

Premieverschil en kosten vergelijken

Om na te gaan of het de moeite waard is om schadevrije jaren af te kopen kunt u het premieverschil dat u betaalt het best vergelijken met de kosten om de schade te laten herstellen. U kunt besluiten om die kosten al op voorhand zelf te betalen, daarnaast is het mogelijk om die kosten alsnog aan de verzekeraar te voldoen nadat u deze al heeft laten herstellen. U kunt op die manier de negatieve schadevrije jaren afkopen, zodat die de komende tijd niet als een blok aan uw been zullen hangen.