Nieuwe regeling terugvalschade vrije jaren

Nieuwe-regeling
Vanaf 2016 is er een nieuwe regeling wat betreft terugval in schade vrije jaren. Dat is goed nieuws, doordat het nu voor iedereen een stuk duidelijker wordt. Want op dit moment is het nog zo dat het verschilt per verzekeraar hoeveel schadevrije jaren men verliest wanneer er een schade geclaimd wordt die door eigen schuld is ontstaan.

De nieuwe regeling

Op dit moment zijn er gigantisch veel verschillen over hoe er met schadevrije jaren wordt omgegaan, met name over de terugval hierin. Dit maakt het erg lastig voor de consument en bovendien is het ook niet eerlijk dat de ene verzekeraar hiervoor minder of meer hanteert dan de ander. Als u overstapt neemt u immers de schadevrije jaren mee die u heeft opgebouwd bij de oude verzekeraar. Het is dan ook goed nieuws dat hierin verandering komt zodat dit bij elke verzekeraar gelijk behandeld wordt.

Met de nieuwe regeling kunt u tot 99 schadevrije jaren opbouwen, ieder jaar zonder geclaimde schade kunt u er 1 opbouwen. Indien er een schade wel geclaimd wordt vervallen er 5 schadevrije jaren, dit is overal gelijk. Mocht u meer dan 15 schadevrije jaren hebben opgebouwd dan valt u na een geclaimde schade standaard terug naar 10 schadevrije jaren. Bovendien wordt het minimale aantal standaard -5.

Verandering bonus/malus ladder

De bonus/malus ladder gaat hierdoor er ook een stuk duidelijker uitzien, gezien elke verzekeraar hetzelfde omgaat met terugval en stijging. Echter zijn de kortingspercentages ook wel de no-claim korting genoemd niet hetzelfde. U kunt bij de ene verzekeraar dan ook een hogere korting verwachten dan bij de ander bij hetzelfde aantal schadevrije jaren. Dit is nodig zodat de verzekeraars op dit gebied onderling kunnen concurreren.

Wanneer gaat de nieuwe regeling van kracht?

De nieuwe regeling gaat in vanaf 1 januari 2016. Echter hanteert de verzekeraar Delta Lloyd nu al deze nieuwe regeling. Mogelijk gaan andere verzekeraars dit volgen, maar op dit moment is dat nog niet aan de orde. Hoe dan ook, vanaf 1 januari 2016 geldt de nieuwe regeling bij alle verzekeraars.

admin