Verschillende bonus malus ladders

bonus-malus-autoverzekering
Verzekeraars hanteren verschillende bonus malus ladders. Eigenlijk is dit niet handig voor de consument, want hierdoor is niet altijd alles even duidelijk. Want doordat er verschillende ladders zijn, is het kortingspercentage per verzekeraar verschillend. Maar ook de consequenties van geclaimde schades zijn hierdoor anders.

Wat is de bonus malus ladder?

De bonus malus ladder is een ladder die de verzekeraar gebruikt om uw no-claim korting vast te stellen. De ladder bestaat namelijk uit een aantal treden waar een kortingspercentage voorstaat, ook wel no-claim korting genoemd. De treden staan in feite voor het aantal schadevrije jaren dat u tot dusver behaald heeft. Elk jaar zonder schade stijgt u een trede. En hoe hoger u op de ladder komt, hoe hoger het kortingspercentage steeds wordt.

Daarnaast kunt u ook dalen op de bonus malus ladder, dit gebeurt doordat u juist wel schades claimt. Mocht u een schade claimen dan daalt u direct een aantal treden, waardoor het kortingspercentage veel minder bedraagt dan dat u voorheen had opgebouwd.

Verschillen

Er zijn een aantal verschillen in de bonus malus ladders van de autoverzekeraars. Het kortingspercentage is daar 1 van. Bij de ene verzekeraar krijgt u een ander kortingspercentage bij een bepaalde trede dan bij de andere verzekeraar. Bovendien is het maximale kortingspercentage ook afwijkend, bij de ene bedraagt dit 70 procent terwijl dit bij de ander kan oplopen tot 85 procent.

Een ander verschil is het aantal treden dat u zakt zodra u een schade claimt. Bij de ene verzekeraar zakt u 3 treden, terwijl u bij de ander maar liefst 6 treden zakt. In dit geval zijn het niet alleen de treden, maar ook het aantal schadevrije jaren. Echter is dit principe oneerlijk, want wanneer u overstapt neemt u de schadevrije jaren mee die u bij de oude verzekeraar heeft opgebouwd. Dit is dan ook de reden dat dit op korte termijn veranderd gaat worden en verzekeraars hiervoor 1 systeem gaan hanteren. Let wel dat de kortingspercentages niet hetzelfde worden, dit is juist een concurrerend middel voor de verzekeraars.