Soorten dekkingen autoverzekering

dekking-autoverzekering
De autoverzekering kent drie verschillende soorten dekkingen. Bij het afsluiten van een autoverzekering dient u dan ook te kiezen voor één soort dekking. Maar welke dekking past het beste bij u? Dit is afhankelijk van de waarde van uw auto, maar ook uw wensen met betrekking tot het uitkeren van eventuele schade. In principe is het zonde om voor een uitgebreide dekking te kiezen bij een oude auto met lage dagwaarde. De premie is namelijk ontzettend hoog en weegt niet op tegen de uitkering bij totaalschade. Desondanks zijn er consumenten die liever een hogere maandpremie ontvangen zodat zij meer soorten schades vergoedt zullen krijgen.

WA dekking

De WA dekking is de basisdekking van de autoverzekering. Iedereen die in Nederland een auto in zijn of haar bezit heeft is wettelijk verplicht zijn auto te verzekeren en dit minimaal met de WA dekking. Binnen deze dekking wordt de schade aan anderen vergoedt waaraan u schuldig bent. Schade aan het eigen voertuig is uitgesloten en hiervoor bent u dan ook niet verzekerd. Deze dekking wordt door verzekeraars aangeraden aan consumenten die over een auto ouder dan 8 jaar beschikken.

WA beperkt casco

Deze vorm wordt ook wel de WA+ autoverzekering genoemd. Dit is een aanvulling op de WA dekking waarbij ook een gedeelte van schade aan het eigen voertuig gedekt wordt. Echter dient deze schade wel te ontstaan uit een aantal situaties. In principe zijn dit situaties waar u zelf niet aan kunt doen. Denk hierbij onder andere aan brand, diefstal, loslopende dieren, natuurrampen en ruitschade. Verzekeraars raden deze vorm aan wanneer u over een auto beschikt tussen de 5 en 10 jaar.

WA volledig casco

Deze vorm is voornamelijk bekend bij de consument als de All Risk autoverzekering. Deze vorm is uitermate geschikt voor nieuwere auto’s, gezien er deze de meest uitgebreide dekking biedt. Indien u betrokken raakt bij bijvoorbeeld een botsing, of u slipt of u raakt te water dan valt dit binnen de dekking en zal de schade door de verzekeraar uitgekeerd worden.