Sistercar clausule

blogplaatjeHeeft u meerdere auto’s en wilt u zich graag verzekeren tegen de mogelijke situatie dat u met de ene auto schade toebrengt aan de andere? Kies dan voor een autoverzekering met een sistercar clausule, aangezien dit zorgt voor een belangrijke omspeling van een vermelding in de wet. De wetgever heeft namelijk bepaald dat u niet aansprakelijk gesteld kan worden voor schade die u toebrengt aan uzelf of uw eigen spullen. Dat zou betekenen dat de verzekering van de ene auto niet aansprakelijk kan worden gesteld wanneer u schade toebrengt aan een andere auto in uw bezit.

Wat is de sistercar clausule?

De sistercar clausule zorgt voor een belangrijke uitzondering op deze regel. De clausule zorgt er namelijk voor dat u de verzekering wel degelijk aansprakelijk kunt stellen op het moment dat u met uw ene auto schade toebrengt aan uw andere auto.

Er wordt als het ware gezorgd voor een splitsing van de verzekeringen van de beide auto’s. Hierdoor doet men net alsof er sprake is van een derde, die aansprakelijk kan worden gesteld. U kunt zich op die manier goed verzekeren, tegen het mogelijk toebrengen van schade aan een van uw eigen auto’s, met een andere auto in uw bezit.

Voorbeeld van de sistercar clausule

De sistercar clausule wordt over het algemeen het best duidelijk aan de hand van een voorbeeld. Henk heeft twee auto’s, een Renault en een Ford. Hij heeft de Renault op de oprit staan en komt aanrijden met de Ford. Hij verliest de macht over het stuur en rijdt tegen de Renault aan. De Ford heeft schade, die hij wil claimen bij de autoverzekering van de Renault. Uiteraard is hij ook daar de verzekerde, waardoor hij aansprakelijk wordt gesteld voor schade aan zijn eigen spullen. Dit kan alleen met een sistercar clausule.