Schade door eigen kind en autoverzekering

betalen-claimen
Het kan voorkomen dat uw eigen kind schade aan uw auto veroorzaakt, maar wat voor invloed heeft dat eigenlijk op de autoverzekering? Allereerst is de oorzaak van de schade van belang, is dit gekomen doordat u de auto heeft uitgeleend aan uw kind of heeft uw kind bijvoorbeeld per ongeluk met zijn of haar fiets de auto beschadigd?

Hoe is de schade veroorzaakt

Een verzekeraar bekijkt bij de schadeafhandeling altijd naar hoe de schade veroorzaakt is, ook wanneer uw eigen kind dit veroorzaakt heeft. Indien uw kind bijvoorbeeld met zijn fiets langs uw auto komt en daardoor een kras veroorzaakt valt dit niet binnen de autoverzekering en helaas ook niet binnen de aansprakelijkheidsverzekering. De laatste verzekering dekt namelijk alleen de schades die uw kinderen bij anderen veroorzaken, bijvoorbeeld wel bij de auto van de buren.

Echter wanneer u de auto aan uw kind uitleent valt dit wel gewoon binnen de autoverzekering. De mate van dekking hangt wel af van de gekozen dekkingsvorm. In principe is er precies dezelfde dekking als u zelf de auto gebruikt zou hebben. Deze dekking geldt voor iedereen waar u de auto aan uitleent, dus ook voor uw kind.

Regelmatige bestuurder

Houdt er wel rekening mee dat er andere regels gelden wanneer uw kind een regelmatige bestuurder is van de auto. Dit dient u namelijk door te geven aan de verzekeraar, zodat zij op basis van deze nieuwe gegevens een nieuwe premie kunnen opmaken. Indien u al behoorlijk lang schade vrij rijdt en uw kind nog maar net een beginnende bestuurder is zult u een hogere premie krijgen, de verzekeraar verwacht namelijk meer risico te lopen. Wanneer u niet doorgeeft dat uw kind een regelmatige bestuurder is dan is de verzekeraar niet verplicht een schade uit te keren, bovendien loopt u ook het risico om aangemerkt te worden als fraudeur.

admin