Rijden met bevroren autoruit en de autoverzekering

bevroren-autoruit
Mag u rijden met een bevroren autoruit en kunt u bij schade dan terugvallen op de autoverzekering? Ja en nee, afhankelijk van waar u specifiek antwoord op wenst. Het rijden met een bevroren autoruit is in Nederland verboden, omdat u verplicht bent om het zicht vrij te maken. Is een deel van de autoruit bevroren (bijvoorbeeld rechtsachter) en krijgt u te maken met een ongeval? Dan kunt u daarvoor gewoon gebruik maken van de autoverzekering.

Verplicht ijsvrij maken

U bent in Nederland verplicht om zelf de ruiten van uw auto ijsvrij te maken. Hoe u dat doet maakt niet uit, mits er voldoende zicht ontstaat om veilig de weg op te kunnen gaan. Dat betekent dat u de voorruit en de voorste zijruiten in ieder geval helemaal ijsvrij dient te maken. U heeft op die manier de mogelijkheid om zowel vooruit als naar de beide zijkanten te kijken.

De achterruit vormt een bijzonder geval, aangezien het niet altijd verplicht is om die volledig ijsvrij te maken. Dat is alleen verplicht wanneer er geen sprake is van een rechter zijspiegel. Heeft u die wel zitten? Dan kunt u de beide spiegels gebruiken om naar achteren te kijken, waardoor u de achterruit desgewenst bevroren kunt laten.

Let op: voor de veiligheid is het altijd verstandig om alle ruiten ijsvrij te maken, zodat u het volledige zicht rondom de auto heeft.

Risico op scheuren die barsten

Zodra u met een (deels) bevroren autoruit gaat rijden neemt het risico op scheuren die zullen barsten sterk toe. Indien er al sprake is van schade aan de autoruit kan het grote temperatuur verschil van bevroren naar het warme interieur een nadelige invloed hebben op de kwaliteit van de ruit. Barst de ruit als het gevolg van het ijs dat erop zit wanneer u ermee gaat rijden? Dan heeft u een dekking voor ruitschade nodig om de kosten vergoed te krijgen (minimaal WA Beperkt Casco).